Ползата от живия плет

Живите плетове могат да бъдат садени по различни причини.

Вятър
На много ветровити места те се садят за да спрат вятъра и да осигурят по-уютна и приятна среда за обитаване. Обикновено се ползват бързо растящи храсти като лигуструмите и също кипариси, които успешно спират вятъра. Храстите могат да бъдат комбинирани с дръвчета.

Ограда - Параван
Живите плетове могат да се садят като ограда спираща нежелани погледи в личното ви пространство. Избират се сортове, които постигат достатъчно добра гъстота, но трябва да се реши дали това ще са растения с опадливи листа или вечнозелени храсти. Например ако ограждате лятна вила и не ви е от първостепенна важност през зимата плета да стои плътен можете спокойно да изберете растения с опадливи листа.

Поддържаща ограда
Живите плетове могат да се садят до вече съществуваща телена или метална ограда, която желаете да уплътните. Много често се садят до временни огради, които са изработени от дърво и в рамките на няколко години основите ще изгният - достатъчно време живият плет да се оформи и да се превърне в ограда.

Предпазване от животни
Понякога за жив плет се използват растения, които са вредни или направо отровни за животните. Това кара случаийни добитъци, които все още се срещат по вилните зони да отбягват вашата ограда. Козите са особено интересни в тяхното старание да си похапнат всичко зеленичко, което стърчи през оградите. От една страна можете да си представите какво чудесно подрязване правят на вашият жив плет, но от друга страна то е неконтролирано и може да бъде избягнато като се ползват растения, които не привличат животните. Подобни растения се използват много активно от фермери, които искат да предпазят реколтата си от преминаващи животни. Честа практика е в нормален жив плет през няколко метра да се сади растение, което ги отблъсква. 

Сигурност
Живите плетове като цяло не могат да спрат нарушители, но има сортове, които са бодливи, драскащи и изключително неприятни за преминаване. Някои Иликси и Османтуси могат да прогонят не достатъчно ентусиазиран нарушител още щом посегне към тях. Те са на пръв поглед много красиви и не изглеждат чак толкова бодливи, но ако пъхнеш невнимателно ръце в ях дерат порядъчно. Има растения с огромни бодливи шипове, които също могат да се използват за жива ограда. Розите могат да се използват като ограда, но трябва да бъдат садени гъсто. Те няма да създадат плътна ограда и през тях ще се вижда, но никой няма да се наеме да минава през тръните им.   

Стена
Бетонените и тухлените стени са много скъпи съоръжения. Поради тази причина добре подбрани сортове кипариси могат да излязат изгодно и за няколко години да се превърнат в истинска стена. Тази стена може да се подрязва отгоре, но може и да бъде оставена да расте свободно. Чимширите също са чудесни за това, но нарастват много бавно.

Най-четени материали