Форма и градина

Когато говорим за малките тайни на успешната градина освен фонове и контрасти можем да боравим и с формата на растенията. Като пример можете да видите тази част от градинка снимана в центъра на град Хасково. Тук вместо с цветове е постигнат ефект с формите. Фоновото растение и акцентното растение са в еднакви равни зелени тонове и само при силна слънчева светлина може да се улови някаква разлика в нюансите на зеленото. За сметка на това, обаче, разликата между почти съвършено правата линия на живия плет поставен като фоново растение и оформените овали на акцентното растение е толкова отчетлива, че прави впечатление.

Играта с формата на растенията трябва да бъде добре обмислена, защото е необходимо да се обърне внимание на темпа на растеж на растенията. Ако искате да постигнете добри овални форми е препоръчително да се спрете на бавнорастящи храсти, които трудно ще нарушават подадените от вас размери и форма. Такива са например Чимшира и някои евонимуси. Разбира се, има много други растения, които са подходящи и всичко зависи от вашият избор и желан ефект. Някои спиреи са по-бавно растящи, хебето може да бъде ограничавано и разбира се има растения които достигат определен размер и вие можете да планирате приблизително такъв резултат, какъвто то ви подава като опция.

Ако изберете растение, което се развива много бързо ще се наложи да обръщате по-често и повече внимание на подрязването - ако това ви забвлява и имате време да отделите за постигането на планираните разултати можете да подбирате видовете растения по-смело.

Най-четени материали