Правилото на триъгълниците

Когато в градината ви има дълга права линия, която желаете да разчупите или има жив плет, който е пораснал и се е превърнал в стена, която прекрасно огражда двора ви, но все пак е стена и погледа ви се забива в нея можете да използвате това правило и да разнообразите гледката.

На първо място трябва да разширите леглото за цветя пред плета и да планирате две или три линии от растения, които ще подредите по височина. Най-отпред най-ниските, посредата средно високи и най-отзад високи и щедри храсти и растения. Това стъпаловидно подреждане на растенията ще създаде илюзията, че двора е по-голям и оградата е по-далече отколкото в действителност е. Погледа ви ще се плъзга по нивата и ще изтича надалече в пространството отваряйки градината към обекти в далечината - обикновено високи дървета и въобще дърветата по чуждите дворове.

Най-доброто решение е да седнете с лист хартия в ръка и да нарисувате няколко триъгълника, които се застъпват неравномерно. Всеки един от тези триъгълници ще бъде отделно растение и структурата, която набелязвате по този начин ще разнообрази гледката. Когато вече сте нарисували основните триъгълници вземете предвид следното: За да може триъгълниците да изпъкнат и различните нива да се видят добре и растенията да не се слеят в една голяма зелена купчина е необходимо да помислите за текстурата на растенията. Тоест трябва да потърсите контрасти в цветовете на листата, в цъфтежа и други контрапункти, които ще помогнат отделните растения да се четат действително като отделни. Когато сте готови с рисунката и вече имате представа какви цветове растения искате, с какви листа, с каква форма и големина - можете да пристъпите към саденето. Този подход е професионален и въщност много забавен.

Най-четени материали