Аквилегията

Авилегията е едно от най-симпатичните цветя в градината. Тя е много устойчива, много разпространена по градините и има най-разнообразни сортове, които са много красиви. Понякога Аквилегията се разпростира твърде много в градината поради лесното й прихващане от семена, но поради красотата на цъфтежа много рядко се изкоренява.

Листата на аквилегията също са много красви и преди цъфтеж образуват малки спретнати туфи с много приятен зелен цвят. Към есента тези туфи с листна маса постепенно започват да почервеняват и с настъпването на студовете изчезват напълно. Едно от много добрите предимства на аквилегията е, че можете да я местите дори през лятото като грабнете цяла туфа с пръстта. Местенето по време на цъфтеж не прекратява цъфтежа, макар, че отнема от красотата на растението заради неволното смачкване на листата и цветовете и временни увяхвания. Растението се възстановява, но не в пълната си красота. То ще покаже най-доброто от себе си чак на следващата година.

Най-често аквилегията се сади като бордюрно растение покрай пътеките в градината. Това се прави поради обилният и продължителен цъфтеж, който е приветлив и приятна гледка при всяко влизане в къщата. Много често се сади покрай оградите, но може да бъде видяна на всевъзможни места в градината поради големият процент на самозасаждане. Аквилегиите харесват слънчевите позиции в градината, но шарената сянка е едно от най-добрите места за тях. Пълната сянка не ги плаши и няма да въпрепятства цъфтежа им.

Най-четени материали