Забавна история с наторяване

- Уважаема госпожо, - заговорил един минувач - Защо вдигате акито на вашето куче от тревната част под това дърво в парка?
- Защото искам природата да е чиста. - отвърнала жената, а мъжът задълбочено започнал да й обяснява за птичките, за цветята, за естественото наторяване и простичкият факт, че в тази природа, която някога е съществувала в синхрон с животните вече няма животни.

Абсурдна история - наистина е по-добре да е чисто. Но какво й казал човекът? Тези растения не са наторявани и няма да бъдат наторявани, защото никой не се грижи за парковете. В дивата природа от тук биха минавали животни - част от тях за да свършат разни работи, а други за да умрат и материята от телата им да се превърне постепенно в хумус. Това дава живот на буболечките, това дава храна на растенията. Днес това е променено и едно семейство катерици, не може да обслужи цял един парк. Състоянието на парка не е устойчиво.

Жената се замислила над думите му и тъй като била градинарка, която редовно си купува органична тор за собствената градина осъзнала, че малко или много той е прав. Прекаленото вторачване в почистването на природата от органични материали, които намираме за "некултурна проява" всъщност са естественият път на природата. Тези "материали" се разграждат бързо и са част от екосистемата. Промишлените боклуци са, за разлика от тях, вредни. Знаем, че се изхвърлят химикали в реките, знаем, че се замърсяват моретата, знаем много такива "замърсявания на природата" но разбираме почистването на природата във вдигането на едно кучешко аки от тревата - необяснимо наистина.

Какъв е извода от тази среща - жената няма да спре да почиства, но от време на време - някъде там в края на парка под някое дърво, където хора не ходят - може би наистина не трябва да се почиства. Защото, както мъжа е казал, всяко почистване представлява още едно найлоново пликче в кофата за буклук, още материал за пречиствателните станции, още замърсяване за обработката на този материал - извозване, бензин, отровни газове, балиране, складиране, преработка и натоварване на еко системата с нещо, което е естествена част от нея. 

Най-четени материали