Преди да изберем растения е хубаво да опознаем градината

Всички ние си купуваме растения, защото ги намираме за красиви или подходящи за нашата градина. Много често те не се чувстват добре и не оцеляват. На какво се дължи това?

В естественият си хабитат повечето растения, които комбинираме в градината си не са съществували в близост едно до друго. Ниски храсти не са били в сянката на високи дървета, летни цъфтящи не са били съседи на растения с мощна коренова система. Понякога растенията не издържат в градината поради такива причини. Нашият стремеж винаги е така да ги редим, че да се съобразяваме максимално с техният естествен начин на живот. Но дали наистина ги познаваме достатъчно добре?

Голяма част от растенията не успяват да се развиват успешно защото липсват конкретните насекоми, които са ги опрашвали. Други не се развиват добре, защото не харесват състава на почвата. Много често, когато се захващате да отглеждате някое конкретно растение ви съветват да му подготвите определена пръст, специфичен компост и при това на конкретна дълбочина - всичко това за да се осигурят на растението максимално близки условия до тези, които то е свикнало да получава от природата.

Всяко усилие да разберете желанията и навиците на растенията ще ви се изплатят с красиви гледки на една вълшебна и здрава градина.

Най-четени материали