Плодните дръвчета в градината

Когато садите плодни дръвчета във вашата градина е хубаво да предвидите дали няма опадащите плодове да ви цапат ключови места, на които бихте искали да седнете и да се наслаждавате на разни красоти. Това важи още повече за дървета, които заварвате в новозакупена земя. Много често се случва хората да се зарадват на дърветата, които заварват, но се оказва, че са джанки или череши, които след презряване на плодовете падат от дървото и цапат особено активно.

Ако желанието ви е да използвате тяхната сянка и искате под тях да сложите градинска мебел през определени периоди ще трябва постоянно да почиствате. Така, че пред вас стоят няколко възможности - да запазите дърветата и да потърсите алтернативни решения за организиране на местата за отдих или да оставите само онези дървета, които няма да ви развалят настроението. При джанките след презряване и опадане на плода е възможно да се появят мушици и да мирише силно на оцет, което не е приятно, но от друга страна имат приятна сянка и растат навсякъде.

Затова внимателно разгледайте дърветата и ако не познавате всички видове попитайте кои е най-добре да си оставите и кои е по-добре да се махнат. Има дървета, които правят прекалено тежка и плътна сянка - те не винаги са най-добрият възможен избор. Има дървета, които дърпат много на височина или короната им става прекалено голяма - възможно е с годините да засенчат прекалено къщата ви. Затова много често се препоръчва дървета като ореха да се садят по-далече от къщата. Ако къщата е само лятна, от друга страна, тежката сянка на едно голямо дърво ще я държи по-хладна през горещите летни дни. А през зимата няма да пречи особено ако е с опадливи листа. Всичко зависи от мястото, степента на засенченост от други градини и когато садите дървета трябва да гледате кои възможности ще ви бъдат най-уютни и удобни.

Дърветата са много важна част от вашата градина - разгледайте внимателно всички възможности и отделете малко време да ги изберете. Те ще останат там дълго време. Има много атрактивни растения, които са само декоративни и не цапат. Ако все пак предпочитате плодни дръвчета разпитайте кои са най-хубавите сортове - не бързайте да купувате - по-добре да вземете по-хубава череша по-нататък отколкото да попаднете на дърво, което не дава най-вкусните и едри плодове. Винаги си струва да питате.

Най-четени материали