Как да се справим с охлювите в градината?

Охлювите. Какво можем да направим по въпроса с ликвидирането на любимите ни растения?

Различните видове охлюви живеят от 2 до 7 години, но има записани екземпляри доживели до 30 годишна възраст. Охлювите са хермафродити и се самооплождат при липса на партньор. Всеки охлюв снася всеки месец по 100 яйца, които заравя на 5-10 сантиметра под земята. В рамките на един месец яйцата се излюпват и потеглят на дългото си пътешествие през градината. Повечето охлюви не доживяват старост, защото се превръщат в храна за птиците.

Всички знаем, че охлювите излизат след дъжд, но обичайното им поведение е да излизат през нощта, когато се чувстват защитени от слънчевите лъчи и естествените им врагове. Те имат любими храни и е изключително трудно да ги спрем.

Един от начините да ги спрете е с отрова за охлюви, но тя е токсична и за кучетата и котките и ако имате домашен любимец не е никак добра идея да я ползвате. Друго средство са дървените стърготини - доказано, че не работи. Охлювите се разхождат необезпокоени отгоре и въпреки, че не ги предпочитат няма да ги спре да стигнат до любимата си храна. Чакъла не ги спира въобще. Не ги спират и натрошените черупки от яйца. Това, което на нас ни се струва боцкаво и неприятно за тях не е никакъв проблем. Лимоните не са им приятни, но това е само докато намерят пролука да ги заобиколят. Не ги спират тръни и бодливи листа. В интерес на истината - почти нищо не може да ги спре. Те намират своят път до растението и започват с наслада да похапват.

Забележителна е склонноста им да помнят мястото, което е дом за тях. мозъка им е разделен на 4 части и въпреки, че е значително по-просто устроен от този на бозайниците те проявяват някакви способности за асоциативно учене. Ако хварлите охлюв през оградата очаквайте той да се завърне, защото по някакъв начин помни мястото.

Така в борбата с охлювите остава едно най-сигурно и неприятно следство - това да ги убивате. Но от друга страна... В природата винаги се е появявало някакво естествено равновесие. Те също са обект на преследване от животинките и много рядко се размножават прекомерно. Ако популациите им се регулират по естествен начин и щетите не са прекалено големи - оставете птиците да се оправят сами.

Най-четени материали