Голите охлюви

Голите охлюви са много неприятна напаст, която старателно ликвидира част от растенията в градината. За радост има места, където не се срещат, но там, където ги има те се размножават бързо и са много неприятни с оглед на това, че вредят в градината. Но съществуват голи охлюви, които са много красиви или интересни и ако разгледате в интернет снимки ще се убедите, че е така. Голият карпатски син охлюв е всъщност красив.

Всички голи охлюви произлизат от обикновените охлюви с черупки, но различните видове са еволюирали в различни етапи  независимо едни от други и затова има някои разлики между тях. Голият охлюв е двуполов и снася около 30 яйца в земята. Интересно при тях е, че при оплождане двата голи охлюва изкарват своите мъжки полови органи и ако единият желае да прекрати оплождането е възможно да прегризе органа на другия и така да се освободи. Другия охлюв може да се възпроизвежда след тази загуба, но само с женските си генитали. Снасянето на яйцата става няколко дни след оплождането.  Те се излюпват след около месец.

Някои голи охлюви са важна част от еко системата, защото се хранят с гниещи растителни отпадъци и така почистват, но други се хранят основно със зеленина и са опасни и неприятни, защото изяждат зеленината по-бързо отколкото растението може да я израсте и така ликвидират дори големи силни растения. Открити са видове, които са хищни и се хранят с други охлюви, голио хлюви и дори червеи. Способни са да самоампутират част от опашката си за да се спасят от опастност.

Има два по-основни начини за борба с голите охлюви, когато тяхното присъствие вреди и е прекомерно. Известно е, че солта убива голите охлюви, защото предизвиква осмоза - излизане на водата от организма с цел изравняване на количеството вън и вътре спрямо кожата. Това ги убива и е грозна картинка, но трябва да се има предвид, че солта не е добра за почвата. Има и отрови, които действат успешно, но те са вредни за другите организми в екосистемата. В някои части по света определени видове голи охлюви се използват с лечебна цел.

Най-четени материали