Съвършените манипулатори

Растенията не са толкова миролюбиви и спокойни същества, колкото ни се струва на пръв поглед. Истината е, че те воюват помежду си и дори си помагат в ситуации, които намират за важни в оцеляването си. Не е случайно, че на някои места има растения, които са преобладаващо разпространени. Изглежда някои от тях произвеждат химикали, които отделят през корените си и така отблъскват нежелани съседи. Затова ако някое цвете в градината ви не върви добре, а ви се струва, че сте го насадили на правилното място, не се притеснявайте. Някой от съседите му може да не го харесва и да се опитва да го... разкара.

Но растенията не са само войнолюбиви помежду си. Понякога си помагат. Те успешно изпращат предупредителни сигнали едно към друго, когато усетят опастност и така помагат на своите съседи също да се справят с възникналия проблем. Един от най-куриозните случаи е с няколко акации, които на километри разстояние са обменили информация как да се отърват от досадните сърни, които изяждат листата им по време на засушаване. Съвършени убийци? Може би да. След като откриват телата на умрелите животни група учени взимат проба и установяват, че животните са били отровени от специфично вещество, което го няма в местната фауна. Те взимат проба от различни растения в близост и установяват, че няколко от акациите внезапно са "станали" отровни.

Това не е единичен случай на промяна в поведенито на растение и само по себе си едно от доказателствата защо изначално ние хората сме месоядни животни. Тъй като при големите миграции на Хомо Еректус и в последствие при установяването на Хомо Сапиенс на някои локации промяната в средата на обитаване съвсем естествено означава и промяна в заобикалящата фауна. Но само 1 процент от растителността е годна за ядене. Около 10% е халюциогенна и останалата част е в преобладаващи количества отровна. Затова винаги е предпочитана храна, която е идвала от животински произход.

Съвсем обективно погледнато един елен не би могъл да промени състава на кръвта си и от ядлив внезапно да стане отровен и негоден за консумация. Но един домат го може. Помислете за това следващият път, когато ви говорят за щастливи кокошки дали не трябва да имаме едно на ум и за "щастливите" домати.

Най-четени материали