Стернберджия лутея - есенните слънца

Често наричана есенен минзухар Stenbergia Lutea съвсем не е минзухар. Тя е отделно цвете и цъфти много след като прецъфтят и последните есенни минзухари. Тя има специфично удебеляване на ствола точно под цвета, което няма да откриете при минзухарите и луковичките й имат издължена форма като на лалетата. Докато луковицата на минзухара е по топчеста и тумбеста, дори леко сплесната.
Този материал е по-полезен на пролет, защото тъкмо сега на пролет можете да откриете по магазините  луковички на Стенберджия Лутея. Ако сега не откриете то тогава е най-добре да изчакате есента и да поискате да ви извадят от вече разцъфнали луковички в някой двор.
Стенбержия Лутея има изключително шармантно присъствие в градината и това се усеща много силно поради късният й цъфтеж - дълго след като всички останали цветя в градината са се подготвили за зимния си сън тя огрява градината със слънчевите си цветове. Доста често те изникват сред падналите листа на дърветата и това прави картинката още по-очарователна.
Мярно е, че можем да наричаме цветята както ни харесва, защото това по никакъв начин не влияе на красотата и изяществото им. Но това малко цвете не е есенен минзухар, то е Стенберджия.

Най-четени материали