Айтовско клинавче

Айтоският клин е защитен вид в България и е уникално растение, защото може да бъде открито само на територията на град Айтос и неговите околии. Забранено е да го притежаваш, забранено е да късаш от него и дори да му събираш семенцата. Като растение той е изключително ценен, защото е красив храст с неголеми размери идеален за всяка красива градина, но уви... Не можете да го имате в градината си.
В България има много растения, които са типично български ендемити и се откриват естествената си среда основно или само тук. На практика могат да бъдат открити и на други места по света, защото през колекциите на ботанически градини са изтекли и към пазара на растения, но има такива сред тях, които не би трябвало да можете да си купите. Това е едно от тях.
Ботаническото име на това кръсиво и толкова рядко срещано цвете е Astracantha aitosensis. Да, кръстено на град Айтос. От местните жители е познато като Генгер или Гингер, така, че е възможно да ви го покажат ако ги попитате за това му име. Айтоското клинавче пуска семена като бобчета и почти всичко свързано с това чаровно растение е интересно от ботаническа и от естетическа гледна точка.


Най-четени материали