Артишок в градината

 

Артишокът е многогодишно растение и вирее прекрасно в България. За едни той е кулинарно удоволствие, за други е красива гледка, а за трети е билка, която влияе на организма по много благоприятен начин. 

Ние малко сме разглезени от това, че традиционно сред земеделските ни култури са подбрани растения относително лесни за приготвяне. В някаква степен избягваме растения, които имат нужда от по-голяма обработка при готвене, но от време на време и на нас са ни любопитни нови и различни вкусове. Артишокът се вписва в тази графа. Той се приготвя по-трудно защото ядливата цветоносна глава трябва да бъде почистена внимателно от бодилите и тичинките на семената вътре. Аз когато приготвям артишок всеки път се сещам за шипките, които имат сходни условности при правенето на мармалад, но въпреки това ние много обичаме техния вкус. Така, че действително артишокът е вкусен, интересен и труден за приготвяне. От една нормална глава остава съвсем малко за консумация и въпреки това си заслужава и дялкането и времето. Дори семплите рецепти изискват почти същото усилие за почистването му.  

Като цвете артишокът е особено красив и изглежда като един голям бодил. С тази разлика, че не е бодлив колкото обичайните тръни, които познаваме. Цъфтежът е през лятото и през юли, август и септември големите артишок глави се разтварят и ни даравят с красивата гледка. Много ефектни са, когато цветът върше семена и е готов да ги разпръсне. цветоносният стрък е станала вече огромен и особено атрактивен. 

Като билка няма да го коментираме, защото тук вече е необходимо да прочетете допълнителни материали за него и да се информирате, но обърнете внимание на това, че алтишокът като цяло е много полезен. От листата, тичинките и изрязаните твърди люспи по цвета се правят чайове. Действително много любопитен, вкусен и красив обитател на градината.

Най-четени материали