Подправки на балкона

Напоследък стана много модерно да се говори за био храни. Какво са всъщност био храните? Отглеждани в незамърсени почви, гледани без химикали, наторявани само с органични торове и всичко това събрано в едно основно нещо - здравословни. Голяма част от нас си задават въпроса дали да не насадят поне подправки на балкона за да могат да ги консумират чисти.

Каква е целта на насаждането, обаче? Искам да имам чисти био подправки или искам да имам свежи пресни подправки?

Като цяло градовете са много замърсени и дори въздуха е драматично отровен. В този смисъл един джоджен гледан на терасата може да се окаже не чак толкова по-чист от джоджен хипотетично торен на някоя нива в провинцията. Тоест при подправките количеството подправка, което слагаме в храната си е относително малко и не е здравословността на продукта, което ще ни накара да имаме пресни подправки, а по-скоро това, че са свежи, ароматът им е различен и не на последно място приятно е това, че ги отглеждаме сами. Джоджен, чубрица, целина, девисил, мащерка, риган, салвия, босилек, копър, магданоз - най-хубавото е, че са пресни, свежи и ухаят различно. Овкусяват различно. Отглеждат се лесно и могат да се садят в малки саксийки или дори сандъчета.

На снимката пресен джоджен в саксия.

Най-четени материали